Верховный Суд признал законным строительство жилого комплекса на ул. Сверстюка, 54

В Днепровском районе Киева на улице Евгения Сверстюка, 54 (бывшая ул. Марины Расковой) начато строительство 24-этажного жилого комплекса «RUSANIV RESIDENCE» на 398 квартир. В составе комплекса запроектированы паркинг, пункт пожарного наблюдения и детский сад на 80 мест. Кроме того, предусмотрено строительство автомобильной дороги. Ожидается, что первый дом будет введен в эксплуатацию в 4 квартале 2022 года. Комплекс возводят на коммунальном земельном участке площадью 0,69 гектара, который по решению Киевсовета от 06.06.2018 передан в аренду застройщику ТОВ «Русанівка Інвест».

Напомним, депутат Киевсовета Олесь Маляревич голосовал за передачу земли в аренду под строительство этого жилого комплекса. Правда потом, в июле 2019 года написал на своей странице в Facebook, что дом проектировали люди «явно оторванные от реальности».

Общественная организация «Європейський закон і порядок» обратилась в суд с просьбой признать противоправным и отменить разрешение на выполнение строительных работ от 05.07.2019 г., выданное Государственной архитектурно-строительной инспекцией Украины застройщику ТОВ «Русанівка Інвест» на строительство данного ЖК. Иск мотивирован тем, что разрешение выдано вопреки действующему градостроительному законодательству.

Судебному делу присвоен номер 640/16442/19.

Скриншот сайта ЖК «RUSANIV RESIDENCE»

Истец потерпел неудачу в Окружном административном суде Киева. Суд апелляционной инстанции также отказал в удовлетворении исковых требований. Верховный Суд рассмотрел кассационную жалобу общественной организации и отклонил все аргументы кассатора, признав законной выдачу разрешения на строительство жилого комплекса.

Постановление Верховного Суда вступило в законную силу 22 июля 2020 года, является окончательным и обжалованию не подлежит. Полный текст постановления доступен в Едином государственном реестре судебных решений по ссылке: http://reyestr.court.gov.ua/Review/90519379

Мотивируя свои постановления, суды сослались на заключение Института общественного здоровья, Градостроительный кадастр Киева, а также на детальный план территории Левобережного массива, государственные строительные нормы, разнообразные письма и экспертные отчеты:

«Згідно висновку Державної установи «Інститут громадського здоров`я» ім. О.М. Марзєєва Національної академії медичних наук України», викладеному у Звіті за результатами №23/1296 від 27 травня 2019 року наукової санітарно-епідеміологічної оцінки умов розташування та подальшої експлуатації житлово-громадської забудови <...> проектні матеріали «Будівництво житлового комплексу з вбудовано-прибудованим дошкільним закладом та пунктом централізованої системи пожежного спостереження по вул. Євгена Сверстюка, 54 у Дніпровському районі м. Києва»,  щодо умов розташування та подальшої експлуатації від гаражних кооперативів «Русанівка-1», «Русанівка-2» та Державної пожежної частини №16 не суперечать вимогам санітарного законодавства України.

Реалізація намірів за умови дотримання запроектованого архітектурно-просторового розміщення будинків та належного планування прибудинкової території не спричинить негативного впливу на довкілля, умови життєдіяльності та проживання населення».

«За даними Містобудівного кадастру м. Києва та Схеми планувальних обмежень Детального плану території в межах просп. Возз`єднання, залізниці, Броварського проспекту, Русанівської протоки та Русанівського каналу, затвердженого Рішенням Київської міської ради від 14 липня 2016 року №728/728 (ДТП), даними Будівельного Генерального плану в складі проектної документації земельна ділянка 8000000000:63:018:0012 межує із прибрежно-захисною смугою Русанівського каналу, а зона забудови до даної смуги не потрапляє.

Проектні рішення будівництва житлового комплексу з вбудовано-прибудованим дошкільним закладом та пунктом централізованої системи пожежного спостереження по вул.Євгена Сверстюка, 54 у Дніпровському районі м. Києва в аспекті конфігурації об`єкту будівництва відповідають Детальному плану території».

«Гранично допустима щільність населення кварталу не перевищує нормативно і відповідно до ДБН Б.2.2-12:2018».

«У складі проекту передбачено будівництво вбудовано-прибудованого двоповерхового дошкільного закладу, що розташований в стилобатній частині житлового комплексу, що підтверджується проектною документацією, а також змістом Додатку до Експертного звіту №4/19 від 22 березня 2019 року ТОВ «БУДПРОЕКТЕКСПЕРТИЗА».

Листом №103/7857/35/1 від 29 серпня 2019 року Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації повідомлено про згоду та зацікавленість в облаштуванні у житловому комплексі за адресою: вул. Євгена Сверстюка вбудованого дошкільного закладу на 80 місць, побудованого відповідно до ДБН В.2.2-4:2018».

«Облаштування дитячих майданчиків передбачено у складі робіт з благоустрою території та озеленення прилеглої території вздовж Русанівського каналу...»

«Будівництво автомобільної дороги передбачено у складі 3-го пускового комплексу будівництва, зазначений проект отримав позитивний експертний висновок.

Розміщення автомобільної дороги передбачено відповідно до Детального плану території в межах просп. Возз`єднання, Залізниці, Броварського проспекту, вул. Р. Окіпної та Русанівської протоки у Дніпровському районі м. Києва...»

Иллюстрации из открытых источников.